Arjenne Hoeksema arjennehoeksema@hotmail.com
  

Traumatische bevalling

 

Bevallen is pijnlijk, althans, voor de meeste vrouwen. Een bevalling kan zwaar, zeer pijnlijk en langdurig zijn. En sommige bevallingen zijn zelfs traumatisch. Ze laten een pijnlijke herinnering achter. In het dagelijks leven heb je daar misschien weinig last van. Je hebt de herinnering waarschijnlijk goed weggestopt.

 

PTSS en traumaverwerking zoals EMDR

Misschien heeft jouw bevalling een zodanig nare herinnering bij je achtergelaten, dat er sprake is van PTSS. Dit staat voor Post Traumatisch Stress Syndroom. De herinnering zelf is dan gekoppeld aan negatieve gedachten en emoties. PTTS kenmerkt zich o.a. door de volgende symptomen:

●Nu je weer zwanger bent, roept de gedachte aan een bevalling angst en onrust op

●Je droomt over je bevalling en bent schrikachtiger dan normaal

●Je voelde je tijdens je bevalling machteloos, alleen, angstig, of onzeker

●Je kijkt met een negatief gevoel terug op je bevalling

●Je voelt je schuldig over het verloop van je bevalling

●Je had het gevoel dat jouw leven of dat van de baby in gevaar was en daar heb je nu nog last van

Arjenne Hoeksema is verloskundige, coach en bevallingsverwerkingsspecialist. Zij kan in een gesprek met jou vaststellen of je in aanmerking kunt komen voor EMDR. Dat is een wetenschappelijk bewezen methode om nare, traumatische herinneringen te verwerken. (psychotrauma)

Reken op 2-3 gesprekken, inclusief de EMDR-sessie. Vraag je zorgverzekeraar naar de vergoeding. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Arjenne heeft een opleiding en certificaat behaald, om deze techniek te kunnen toepassen. Omdat Arjenne geen psycholoog is, is zij niet aangesloten bij de Vereniging EMDR-Nederland.

Zie ook voor verdere uitleg over EMDR: www.emdr.nl